ximikos

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ



Στις 26 Απριλίου του 1986 στο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στη πόλη Τσερνομπίλ της Ουκρανίας συνέβη το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Επειδή πιθανόν να μην έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των επιπτώσεών του στη ζωή μας, ας ασχοληθούμε λίγο μ’ αυτό.
• Η ιστορία του πυρηνικού εργοστασίου.Το Συμβούλιο Υπουργών της Σοβιετικής Ένωσης εξέδωσε απόφαση στις 29 Ιουνίου του 1966 με την οποία η παραγωγή ενέργειας της ΕΣΣΔ θα αυξανόταν κατά 11.9 εκατομμύρια Κιλοβάτ, με τα 8 εξ αυτών να προέρχονται από πυρηνικά εργοστάσια. Χρειαζόταν ένα εργοστάσιο να αντισταθμίσει την ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ενεργειακή Περιοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Η Σοβιετική Επιτροπή Δημοσίου Σχεδιασμού, πρότεινε την ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου κοντά στο χωριό Κοπάτσι στο Κίεβο. Στο μελλοντικό εργοστάσιο δόθηκε το όνομα Τσερνομπίλ. Το 1977 λειτούργησε ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του και σηματοδοτήθηκε η έναρξη λειτουργίας του Πυρηνικού Εργοστασίου του Τσερνομπίλ ως πρότυπο πυρηνικό εργοστάσιο, όπως είχε σχεδιαστεί από επιστήμονες της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1983 μπήκε σε λειτουργία ο αντιδραστήρας 4, στον οποίον σημειώθηκε το ατύχημα.
• Οι αιτίες του ατυχήματος.Το ατύχημα του Τσερνομπίλ ήταν ένας συνδυασμός προβληματικής κατασκευής και λάθος χειρισμών. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του τύπου αυτού έχουν σαν επιβραδυντή της πυρηνικής αντίδρασης νερό. Αν για κάποιο λόγο το νερό υπερθερμανθεί και γίνει ατμός, δεν μπορεί να επιβραδύνει την αλυσιδωτή αντίδραση. (Αντίθετα στις ΗΠΑ και αλλού, για να μη συμβεί αυτό, έχουν το νερό υπό υψηλή πίεση). Την ημέρα του ατυχήματος οι τεχνικοί απενεργοποίησαν το σύστημα ασφαλείας του αντιδραστήρα για να εκτελέσουν κάποιο πειραματικό τεστ. Κατά τη διάρκεια του τεστ ο αντιδραστήρας ψύχθηκε υπερβολικά και κινδύνεψε να διακοπεί η λειτουργία του. Αν συνέβαινε αυτό, ο αντιδραστήρας δεν θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει για αρκετό καιρό. Γι’ αυτό οι τεχνικοί αφαίρεσαν τις περισσότερες ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα (αντίθετα προς το κανονισμό ασφαλείας). Μέσα σε 4 δευτερόλεπτα η ισχύς από 1% της κανονικής που ήταν, έγινε 100 φορές μεγαλύτερη από την κανονική. Έχοντας το σύστημα ασφαλείας απενεργοποιημένο, δεν μπορούσαν να ενεργήσουν πολύ γρήγορα, για να διορθώσουν την υπερθέρμανση και έτσι ο αντιδραστήρας βγήκε εκτός ελέγχου. Ο αντιδραστήρας υπερθερμάνθηκε, ακολούθησαν εκρήξεις και τεράστιο ποσό ραδιενεργού υλικού ( μεγαλύτερο από 100 ατομικές βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμα ) διέφυγε στην ατμόσφαιρα.(Το κωμικοτραγικό είναι ότι δυο μήνες πριν, το Φεβρουάριο του 1986, το περιοδικό «Σοβιετική ζωή» εγκωμίαζε τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ σαν «πρότυπο ασφαλείας» και δήλωνε ότι ένα ατύχημα είναι απίθανο !).
• Οι συνέπειες του ατυχήματος.Οι σοβιετικές αρχές προσπάθησαν να αποκρύψουν το ατύχημα. Όμως στις 28 Απριλίου οι Σουηδικοί σταθμοί μετρούσαν ασυνήθιστα υψηλά ποσά ραδιενέργειας και ζήτησε η Σουηδία εξηγήσεις από τη Σοβιετική Ένωση. Έτσι οι Σοβιετικοί το δημοσιοποίησαν με καθυστέρηση 2 ημερών. Σύμφωνα με στοιχεία που το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας γνωστοποίησε το 1996, εξαιτίας του ατυχήματος έχουν πεθάνει τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανεξάρτητων επιστημόνων, μόνο στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία υπολογίζεται ότι θα πεθάνουν άλλοι 300.000 άνθρωποι εξαιτίας του ατυχήματος, καθώς σε ακτίνα 300 χλμ. από το σταθμό επιβαρύνθηκαν από ραδιενέργεια 3 εκατομ. κάτοικοι. Παρόλο που είναι δύσκολο να εξακριβωθούν πλήρως οι συνέπειες του τραγικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ, μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος των επιπτώσεων από την μακρά περίοδο φόβου και κατήφειας που ακολούθησε και το πάγωμα των πυρηνικών προγραμμάτων σε πολλές χώρες. Η πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου 1986, έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων στον κόσμο, που έχουν πληγεί από τον καρκίνο λόγω πυρηνικού ατυχήματος ανακοίνωσαν επιστήμονες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, στο European Cancer Conference, το 2001.
Πάνω από τα πυρηνικά ατυχήματα, τους πολέμους και όλες τις συμφορές που μαστίζουν τον κόσμο, βρίσκεται ο παντοδύναμος Θεός που τα επιτρέπει να γίνονται, σύμφωνα με τις ανεξιχνίαστες βουλές Του. Και εδώ ακριβώς είναι που σκοντάφτουν οι άθεοι, επειδή πιστεύουν ότι όλα τελειώνουν στο τάφο, ενώ αντίθετα οι πιστοί, πιστεύουμε ότι όλα αρχίζουν από το τάφο. «Πού σου, θάνατε το κέντρον ; Πού σου, Άδη το νίκος ; Ανέστη Χριστός, και συ καταβέβλησαι» (από την ακολουθία του Πάσχα). Τι θησαυρός που είναι η Ορθόδοξη Πίστη μας ! Αυτό το ξέρουν οι εχθροί μας και αγωνίζονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας να μας τον κλέψουν και να λερώσουν τη ψυχή μας. Δεν είναι περίεργο που η τηλεόραση σε ποσοστό 90% αγωνίζεται να μας πείσει ότι είμαστε ζώα, ότι είμαστε σκουλήκια που φτιαχτήκαμε για να σερνόμαστε στο χώμα και όχι αετοί που πετάνε στα ύψη της αρετής ; Γι’ αυτό «στώμεν καλώς» για να « σωθούμε από της γενεάς της σκολιάς ταύτης» ( Πρ. των Αποστόλων,3,40). Χριστός Ανέστη !

Βιβλιογραφία : 1. Ebbing & Gammon, General Chemistry, εκδ. Houghton Mifflin, New York & Boston, 2005. 2. Νέο ηλεκτρονικό σύστημα γνώσεων, ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΖΩΗ, 2005. 3.http://el.wikipedia.org/wiki/%C3%8E

Δεν υπάρχουν σχόλια: