ximikos

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Επιπόλαιες συμπεριφορές αντρών

 




 

Είδα ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix που με προβλημάτισε. Το 2012 στις ΗΠΑ ένας 35χρονος μηχανικός αυτοκινήτων με την γυναίκα του χώρισαν, επειδή κατάλαβαν ότι δεν αγαπιούνται πλέον. Η γυναίκα του πήρε τα δυο παιδιά τους και μετακόμισε σε άλλο σπίτι. Ο άντρας όμως ήθελε να τα φτιάξει με μια γυναίκα για την παρέα και το σεξ. Έτσι έψαξε στο διαδίκτυο και υπήρχαν στην πολιτεία που ζούσε δέκα χιλιάδες διαθέσιμες γυναίκες. Μόλις όμως έβαλε ότι δεν επιθυμούσε καμία απολύτως δέσμευση δεν έμεινε καμία γυναίκα. Δηλαδή όλες επιθυμούσαν κάτι σοβαρό και όχι απλώς να περνάνε την ώρα τους.

Μετά από δυο μέρες μια γυναίκα χωρισμένη κι αυτή με δυο παιδιά τού έστειλε μήνυμα ότι δέχεται. Πραγματικά τα έφτιαξαν και περνούσαν υπέροχα. Είχαν και σεξουαλικές σχέσεις αλλά είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχει μεταξύ τους καμιά δέσμευση. Μετά από ένα μήνα γνώρισε στο συνεργείο του ο μηχανικός μία όμορφη γυναίκα χωρισμένη με ένα παιδί. Άφησε την προηγούμενη και τα έφτιαξε μ΄ αυτή, εννοείται με συμφωνία χωρίς καμία δέσμευση, αλλά και πάλι είχαν σεξουαλικές σχέσεις.

Για να μην τα πολυλογώ, η προηγούμενη γυναίκα δολοφόνησε την τελευταία και εξαφάνισε το πτώμα της. Στην συνέχεια έστησε ένα ολόκληρο θέατρο με υβριστικά και απειλητικά μηνύματα που δήθεν τα έστελνε η δολοφονημένη στον μηχανικό και σ’ αυτήν, για να καταφέρει να τα ξαναφτιάξει μαζί του. Στο τέλος έφτασε η δολοφονημένη να απειλεί και την πρώτη του γυναίκα και τα δυο παιδιά του. Ήταν τόσο καλά στημένος ο πόλεμος που κράτησε μέχρι το 2015 και μόνο εξ αιτίας τού υπερβολικού ζήλου τριών αστυνομικών αποκαλύφθηκε η αλήθεια και δεν τρελάθηκε ο μηχανικός, η πρώτη γυναίκα του και η μητέρα της δολοφονημένης.

Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι πως με το διαδίκτυο αυτές οι γνωριμίες έχουν γίνει πολύ εύκολες. Εδώ δεν ενδιαφέρεσαι και σου εμφανίζεται ξαφνικά στην οθόνη του κινητού «υπάρχουν όμορφες γυναίκες στην περιοχή σου που επιθυμούν γνωριμίες». Και μάλιστα επειδή ξέρουν την ηλικία σου και τα ενδιαφέροντά σου, εμφανίζουν τις ταιριαστές γυναίκες για να σε ελκύσουν.

Εντάξει, εννοείται πως όλες οι περιπτώσεις δεν έχουν την κατάληξη που υπήρξε με τον μηχανικό. Όμως μου κάνει εντύπωση, πως πολλοί άντρες, όπως ο μηχανικός, ενώ επιζητούν να δημιουργήσουν σχέσεις με γυναίκες χωρίς καμία δέσμευση, από την άλλη έχουν σεξουαλικές σχέσεις. Δηλαδή γίνονται ένα σώμα με την γυναίκα («και έσονται οι δυο εις σάρκα μία» δε λέει ; ) και νομίζουν ότι δεν έχουν καμιά δέσμευση επειδή έτσι συμφώνησαν οι δυό τους.

Ω΄ της ανοησίας ! Τι βαρύνει περισσότερο, τι συμφώνησαν με τα λόγια ή ότι έγιναν ένα σώμα ; Από την άλλη όμως, ποιος άντρας αντέχει να έχει δεσμό με μια γυναίκα και να μην έχει μαζί της σεξουαλικές σχέσεις ; Νομίζω στην σημερινή εποχή της επιπολαιότητας των αντρών είναι πολύτιμη η προτροπή του Ιερού Χρυσοστόμου : «Να αναγκάζεις το μυαλό σου να κάμνει αυτό που πρέπει».

Και ποιο είναι αυτό που πρέπει ; «ὃ οὖν ὁ Θεὸς συνέζευξεν, ἄνθρωπος μὴ χωριζέτω».(Ματθ.19,4). Και αν τύχει και χωρίσει το αντρόγυνο, όχι αμέσως να ψάχνουν να κάνουν δεσμούς με άλλους, αλλά να μείνουν άγαμοι ή να τα ξαναφτιάξουν. Το λέει ο μέγας Απόστολος Παύλος : «τοῖς δὲ γεγαμηκόσι παραγγέλλω, οὐκ ἐγώ, ἀλλ᾿ ὁ Κύριος, γυναῖκα ἀπὸ ἀνδρὸς μὴ χωρισθῆναι·  ἐὰν δὲ καὶ χωρισθῇ, μενέτω ἄγαμος ἢ τῷ ἀνδρὶ καταλλαγήτω· καὶ ἄνδρα γυναῖκα μὴ ἀφιέναι» (Α΄Κορ.7,10).

Έλεγε, νομίζω ο π. Νίκων ο Αγιορείτης, σε μια ομιλία πως μια πλούσια γυναίκα από την Αθήνα βρέθηκε με ταξιδιώτες στο Μοναστήρι του μακαριστού αγίου Γέροντα Εφραίμ στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Όταν τον είδε τού είπε : «Γέροντα είμαστε πολύ πλούσιοι, δόξα τω Θεώ δεν μάς λείπει τίποτα, μόνο σε παρακαλώ να ευχηθείς ο μοναχογιός μου που είναι γιατρός να βρει μια καλή κοπέλα που να ταιριάξει με την οικογένειά μας».

Της απάντησε ο άγιος Γέροντας : «Μην τρομάξεις απ’ αυτά που θα σου πω. Ήταν της πρόνοιας του Θεού που ήρθες να με δεις. Ο γιός σου έχει πάρει ένα αμαρτωλό κατήφορο και συνεχώς καταστρέφει γυναίκες, γι αυτό ο Θεός θα τον πάρει από την ζωή. Μην βιαστείς να γυρίσεις στην Αθήνα, θα πεθάνει αφού επιστρέψετε. Και εσύ από δω και πέρα στα γόνατα θα παρακαλάς τον Θεό και θα κάνεις και ότι άλλο μπορείς για την ψυχή του, μήπως και βρει έλεος την ώρα της Κρίσης». 

Νομίζω πως αυτός ο γιατρός ανήκει στους άντρες οι οποίοι δεν έχουν την ειλικρίνεια να πουν, όπως ο μηχανικός στο ντοκιμαντέρ, ότι δεν επιθυμούν καμία δέσμευση. Αντίθετα προσποιούνται ότι θα αγαπούν την γυναίκα αιώνια, ενώ το μόνο που θέλουν είναι το σώμα της γυναίκας. Ναι αλλά, δεν ανέχεται ο Θεός να μολύνονται καθαρές ψυχές, όπως δεν ανέχτηκε και τότε τους Σοδομίτες που ήθελαν να μολύνουν τους καθαρούς αγγέλους που επισκέφτηκαν τον δίκαιο Λώτ.           


Δεν υπάρχουν σχόλια: