ximikos

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Η ευθύνη της ελληνικής κοινωνίας για τις καταλήψεις Δημόσιων Γυμνασίων και Λυκείων

 

  



 

Χθες στο Λύκειο που υπηρετώ υπήρχε κατάληψη. Ωραία, το αποδεχθήκαμε όλοι, ήταν σαν διαμαρτυρία για το έγκλημα των Τεμπών και εξ άλλου όλη η Ελλάδα χθες ήταν ανάστατη. Δεν θυμάμαι πόσες φορές έκλαψα ακούγοντας τις διηγήσεις των γονέων για τα παιδιά τους που έχασαν.

Όλα τα βίντεο που παρακολούθησα στο διαδίκτυο έλεγαν το ίδιο πράγμα. Έλεγαν πως στην Ελλάδα μας του 2024 αν οι υπεύθυνοι για ένα έγκλημα είναι υψηλά ιστάμενοι, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, υψηλόβαθμα Στελέχη του Δημοσίου … δεν τιμωρούνται, επειδή στην Ελλάδα όλοι αυτοί είναι πάνω από τον νόμο ! Δηλαδή επαληθεύονται τα λόγια του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη : «Ο νόμος προσπερνάει τους επωνύμους / Στους δρόμους κυνηγάει τους ανωνύμους».

Όμως σ’ αυτό το άρθρο δεν θ’ ασχοληθώ μ’ αυτό το θέμα. Γιατί να ξέρετε, ότι περνάμε ο Ελληνικός Λαός, αυτό μας αξίζει. Γιατί δεν υπήρχαν τέτοιοι Ηγέτες σε άλλες εποχές ; Μα γιατί απλά ο Λαός ήταν καλύτερος. Μόνο να μετανοήσουμε οι περισσότεροι Έλληνες και να ζητήσουμε συγχώρεση από τον Θεό για τις αμαρτίες μας, ούτε που θα πάρουμε χαμπάρι για πότε θ’ αλλάξει η κατάσταση. 

Επιστρέφω στο θέμα μου. Σήμερα λοιπόν το πρωί στις 08.00 φθάνοντας στο Λύκειο βλέπω καμιά δεκαριά μαθητές να συνεχίζουν την κατάληψη. Βλέπετε τους άρεσε και σκέφθηκαν να την συνεχίσουν άλλες δυο μέρες για να κλείσει η εβδομάδα. Δεν πιστεύω να περιμένατε οι 200 μαθητές που έφτασαν μετά να απαίτησαν να ανοίξει το Σχολείο; Πρέπει να ξέρετε πως οι μαθητές είναι σαν τα πρόβατα. Ειδικά σήμερα που οι περισσότεροι είναι εξαρτημένοι από τα κινητά. Εμείς  στην εποχή μας μπορεί και να σηκώναμε το ανάστημά μας σε κανέναν τσαμπουκά συμμαθητή μας, σήμερα ξεχάστε το.

Έλα όμως που καιρό πριν είχα κλείσει στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις» στην Θεσσαλονίκη να πάω στις 1 Μαρτίου Διδακτική Επίσκεψη την Β΄ Λυκείου; Με το Σχολείο όμως υπό κατάληψη δεν μπορεί να γίνει Διδακτική Επίσκεψη. Και άντε αγωνία, θα γίνει η Διδακτική Επίσκεψη ή θα εκτεθώ στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ; Δυο βδομάδες πριν το Λύκειο ήταν διαλυμένο με τους αθλητικούς αγώνες, τώρα με την κατάληψη, τελικά ξέφραγο αμπέλι είναι το Δημόσιο Σχολείο ;  

Ρωτάω : το Δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο δεν ανήκει σε όλη την ελληνική κοινωνία ; Τότε γιατί να μπορούν καμιά δεκαριά ανήλικοι μαθητές, που πιστέψτε με είναι κυρίως οι τεμπελχανάδες του Σχολείου, να μπορούν όποτε θέλουν και για οποιοδήποτε λόγο να το κλείνουν ; Είναι γνωστό σε όλους πως στα Ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια δεν γίνεται ποτέ κατάληψη.

Φυσικά, αφού αυτά είναι ιδιοκτησία κάποιου.  Έχει δικαίωμα όποιος θέλει να κάνει κατάληψη στο σπίτι μας ; Όχι βέβαια. Δηλαδή τα Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια δεν ανήκουν σε κανένα ; Ανήκουν σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Τότε, τι πάει στραβά και κάθε τόσο οι ανήλικοι μαθητές κάμνουν καταλήψεις ; 

Το στραβό είναι η αδιαφορία όλων μας. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια αφεθήκαμε στους κακούς Ηγέτες μας να μας οδηγήσουν στην καλοπέραση (με δανεικά χρήματα εννοείται) και στον ωχαδερφισμό. Ποιος διαφωνεί πως για τους περισσότερους πολιτικούς μας ισχύει η φράση του Πλάτωνα : «Αν ο πολιτικός όσο ισχυρός κι αν είναι, αφήνει τον λαό του πιο ανόητο, πιο οκνηρό και διεφθαρμένο απ’ ότι τον βρήκε, είναι κακός πολιτικός».

Θα πει κάποιος, «μα και στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου του 1973, υπήρχε κατάληψη». Ναι αλλά, τότε η Ελλάδα είχε Χούντα, δεν είχε πολίτευμα Δημοκρατία όπως σήμερα. Όμως πέστε μου, πόσο μπορεί να ονομαστεί  Δημοκρατία το να μπορούν μια χούφτα μαθητές να επιβάλλουν τα γούστα τους σε 200 μαθητές, επειδή όλοι εμείς είμαστε αδιάφοροι ; 

Φοβάμαι πως οι σημερινοί Έλληνες ξεχάσαμε τι λέει το τελευταίο άρθρο παράγραφος 4 του Συντάγματος  : « H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Μόνο προσοχή σε δυο λεπτομέρειες. Πρώτον, η κατάλυση του Συντάγματος δεν γίνεται μόνο με την βία των όπλων. Οι 7.000 υγειονομικοί με την βία των όπλων τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ;  Και δεύτερον, αν εφαρμόσεις αυτό το άρθρο, μπορεί να σου πουν το μπράβο μετά τον θάνατό σου. Γιατί μην ξεχνάμε εδώ τον Κολοκοτρώνη θα είχαν εκτελέσει, αν δεν στεκόντουσαν στο ύψος τους ο Πολυζωίδης και ο Τερτσέτης (εννοείται πως τιμωρήθηκαν γι αυτό).

Κι εμείς θέλουμε τζάμπα να γίνουμε ήρωες. Κούνια που μας κούναγε !

Δεν υπάρχουν σχόλια: