ximikos

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Σύγκριση αντίδρασης Ορθόδοξης Εκκλησίας και αντίδρασης αγροτών & φοιτητών

 




 



 

Το 1980 υπήρχε κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να μην περάσει ο νόμος – Πλαίσιο. Ούτε ξέρω τι έλεγε. Αυτό που ξέρω είναι ότι εξ αιτίας της κατάληψης χάσαμε ένα εξάμηνο από τις σπουδές μας. Τώρα βλέπω την μικρή μου κόρη και τα ανίψια μου που είναι φοιτητές στην Θεσσαλονίκη χάνουν μαθήματα εξ αιτίας της κατάληψης. Πήγε η κόρη μου στην συνέλευση και μετά από ένα κομφούζιο έξι ωρών με φωνές, βρισιές, σύννεφα καπνού από τα τσιγάρα, 60 φοιτητές ψήφισαν κατά πλειοψηφία συνέχιση της κατάληψης με απλή ανάταση των χειρών αφού εμπόδισαν με γιουχαΐσματα να γίνει ψηφοφορία με επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας (άρα δεν είναι σίγουρο ότι και οι 60 ήταν φοιτητές).  

Πριν το 1995 που εργαζόμουν ως Ιατρικός Επισκέπτης σε Φαρμακευτική Εταιρεία επέστρεφα από ταξίδια που είχα στα νοσοκομεία της Θράκης την Παρασκευή το απόγευμα από τον παλιό δρόμο, όχι την Εγνατία που υπάρχει σήμερα, και συχνά έβρισκα στην Ασπροβάλτα κλεισμένο τον δρόμο από τους αγρότες. Και μας έστελνε η Τροχαία από τις Σέρρες και άντε να οδηγάω κατάκοπος τόσο δρόμο εκεί που σε 100 χιλιόμετρα θα έφτανα στην Θεσσαλονίκη, στο σπίτι μου. Πολύ καλά έκαμναν οι αγρότες και πίεζαν την Κράτος για παροχές, εγώ και τόσοι άλλοι τι φταίγαμε ;

Ξέρω οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια γίνονται για να μην ψηφιστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ξέρω οι αγρότες ετοιμάζουν μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της Ελλάδας επειδή το Κράτος κόβει επιδοτήσεις, αυξάνει τους φόρους, για την υψηλή τιμή του πετρελαίου κλπ. Δεν θα ασχοληθώ με το δίκαιο ή το άδικο των νόμων που ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Νομίζω όμως πως όλοι συμφωνούμε ότι και οι καταλήψεις των φοιτητών και τα μπλόκα των αγροτών γίνονται για οικονομικούς λόγους.

Την περίοδο αυτή υπάρχει και μια αντίδραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας ενάντια στον νόμο που θέλει να ψηφίσει η Κυβέρνηση για το δικαίωμα γάμου ομόφυλων ζυγαριών και, μη ξεγελιόμαστε, την άμεση συνέπεια αυτού, το δικαίωμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ξεκάθαρα η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας δήλωσε την προηγούμενη Τρίτη, ότι αυτός ο νόμος νομιμοποιεί πράξεις που σύμφωνα με τη διδασκαλία της συνιστούν πολύ σοβαρές αμαρτίες.        

 Έλεγε ο πολύ λαοφιλής άγιος Παΐσιος: «Όταν παραβαίνει ένας άνθρωπος μια εντολή του Ευαγγελίου, ευθύνεται μόνο αυτός. Όταν όμως κάτι που αντίκειται στις εντολές του Ευαγγελίου γίνεται από το Κράτος νόμος, τότε έρχεται η οργή του Θεού σε όλο το Έθνος, για να παιδαγωγηθεί». 

Αν συγκρίνουμε την αιτία αντίδρασης αγροτών & φοιτητών και της Εκκλησίας δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τους στην σπουδαιότητα. Από την μία ξεκάθαρα οικονομικοί λόγοι, δηλαδή στέρηση ανέσεων, και από την άλλη παραβίαση του Ευαγγελίου. Ναι αλλά ξεκάθαρα το δήλωσε ο Χριστός : «Τι γαρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθεί ;»(Ματθ.16,26).

Και ο μεγάλος Εθναπόστολος άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός που τόσο στήριξε τους προγόνους μας στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας φώναζε : «Το κορμί σας ας το κάψουν, ας το τηγανίσουν, τα πράγματά σας ας τα πάρουν. Μη σας μέλει, δώστε τα, δεν είναι δικά σας, είναι του κόσμου τούτου. Μόνο ψυχή και Χριστό κρατείστε. Αυτά τα δύο όλη η γης να πέσει πάνω σας δεν είναι ικανή να σας τα πάρει, εκτός αν το θελήσετε οι ίδιοι. Αυτά τα δύο να φυλάγετε μήπως ποτέ τα χάσετε».

Ποια ήταν λοιπόν η αντίδραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ; Ούτε καταλήψεις, ούτε μπλόκα στους δρόμους, ούτε τίποτα. Αντίδραση μόνο με λόγια. Θα ενημερώσει τους πιστούς για τις θέσεις της την επόμενη Κυριακή στους Ιερούς Ναούς και ακόμα, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος πως όσοι Βουλευτές ψηφίσουν αυτόν τον νόμο θα έχουν βαρύτατη ευθύνη. Δηλαδή με απλά λόγια θα αποκαλυφθεί σε όλο τον Ελληνικό Λαό τι κρύβει ο κάθε Βουλευτής στην καρδιά του.     


Δεν υπάρχουν σχόλια: