ximikos

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Η μοναδικότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Οι επιστήμονες πληροφορικής και υπολογιστών διαπίστωσαν ότι οι υπολογιστές προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνο την αρχαία ελληνική. Νοηματική θεωρείται η γλώσσα στην οποία η λέξη, και αυτό που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Όλες οι λέξεις στην αρχαία ελληνική σημαίνουν π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-θεώ, γεωμετρία = γη + μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων ( ο αρθρώνων λόγο). Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως – πράγματος, το οποίο είναι ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες.
Με άλλα λόγια, η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν δηλαδή κάτι, απλώς επειδή έτσι «συμφωνήθηκε» μεταξύ εκείνων που τις χρησιμοποιούν. Για τους λόγους αυτούς, μπόρεσαν και φτιάχτηκαν προγράμματα, όπως το Ίμυκος από το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια, που αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της αρχαίας ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος εκπλήσσονται από το πλήθος των ελληνικών λεκτικών τύπων, φθάνουν τα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.
Συνειδητοποιώντας την μοναδικότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησής της, που λέγεται Hellenic Quest. Ο Πρόεδρος της Apple, της εταιρείας που παράγει αυτό το πρόγραμμα, είπε σχετικά : « Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν’ αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούργιες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ’ όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει».Μεγάλες αγγλικές επιχειρήσεις προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν αρχαία ελληνικά, επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργάνωσης και διαχείρισης επιχειρήσεων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών, ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Και βέβαια θα γεμίζαμε πολλές σελίδες, αν παρουσιάζαμε πόσο χρήσιμη είναι η αρχαία ελληνική γλώσσα σε όλες τις επιστήμες, με την ακρίβειά της, την συντομία της, την ευελιξία της, και ας μην ξεχνάμε ότι στην γλώσσα αυτή διατυπώθηκαν και τα δόγματα της Ορθόδοξης Πίστης μας. Κάποιοι λαοί έπεσαν σε αιρέσεις, μόνο και μόνο γατί δεν είχαν τόσο πλούσιο λεξιλόγιο που να μπορεί να εκφράζει σωστά τα δόγματα.
Ας τα διαδίδουμε όλα αυτά, όχι για λόγους σοβινιστικούς, απλά για να μαθαίνουμε την αλήθεια !

Δεν υπάρχουν σχόλια: