ximikos

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Κριτική στη θεωρία της εξέλιξης



Διάβασα σε μια εφημερίδα ότι 200 χρόνια μετά τη γέννηση του Δαρβίνου (1809) το Βατικανό συμφώνησε ότι η εξελικτική του θεωρία είναι σωστή. Επειδή και σε άλλες εφημερίδες διατυπώνονται κατά καιρούς σχόλια για τη θεωρία αυτή, θέλησα να κάνω μια κριτική της θεωρίας.
Τι λέει η θεωρία της εξέλιξης.
Στο βιβλίο «τα παιδιά ρωτούν, οι νομπελίστες απαντούν» ένας ερευνητής απάντησε σ’ ένα παιδί :« Ίσως να είσαι μόνο δέκα ετών, αλλά στη πραγματικότητα – για φαντάσου !-είσαι τριάμισι δισεκατομμυρίων ετών. Κι αυτό επειδή τότε έκανε την εμφάνισή του το πρώτο κύτταρο. Στη συνέχεια αυτό χωρίστηκε στα δύο, και μετά πάλι στα δύο, και τα νέα κύτταρα που δημιουργήθηκαν με αυτό τον τρόπο σχημάτισαν ομάδες και συνεργάστηκαν μεταξύ τους. Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτοι, πολύ απλοί οργανισμοί, όπως τα σφουγγάρια για παράδειγμα, αυτά τα πολυκύτταρα πλάσματα που βλέπει κανείς στο βυθό της θάλασσας. Από αυτά προέκυψαν στη συνέχεια ολοένα και πιο πολύπλοκα πλάσματα : φυτά, ζώα και, τέλος, ο άνθρωπος». Από τα λόγια αυτά καταλαβαίνουμε ότι η θεωρία της εξέλιξης λέει ότι πριν από τριάμισι δισεκατομμύρια χρόνια δημιουργήθηκε πάνω στη Γη το πρώτο κύτταρο, αυτό εξελίχθηκε σε απλούς οργανισμούς π.χ. βακτήρια, αυτοί εξελίχθηκαν σε συνθετότερους οργανισμούς π.χ. ψάρια, αυτοί εξελίχθηκαν σε ακόμα συνθετότερους και τελικά από τον Δρυοπίθηκο προέκυψε εξελικτικά ο γορίλας, ο χιμπαντζής και ο άνθρωπος.
Επιχειρήματα της θεωρίας και αξιολόγησή τους.
Επ. Από τη μελέτη των απολιθωμάτων διαπιστώνεται ότι οι μορφές ζωής που πρωτοεμφανίστηκαν ήταν πολύ απλές και όσο περνούσε ο καιρός εμφανιζόντουσαν πιο πολύπλοκοι οργανισμοί. Άρα, κάθε μορφή ζωής προέκυψε εξελικτικά από προηγούμενη κατώτερη. Αξ. Συμφωνούμε ότι οι πρώτοι οργανισμοί ήταν πολύ απλοί π.χ. βακτήρια και σταδιακά εμφανίζονται όλο και τελειότεροι οργανισμοί με τελευταίο και τελειότερο τον άνθρωπο. Αν όμως συμπεράνουμε ότι κάθε οργανισμός προήλθε από κατώτερο γιατί δεν βρίσκουμε καθόλου στα απολιθώματα ενδιάμεσα είδη ; Αν ο άνθρωπος προήλθε από το Δρυοπίθηκο γιατί δεν υπάρχουν απολιθώματα πιθηκανθρώπων ; Επ. Όλοι οι ζώντες οργανισμοί, βακτήρια, ψάρια , πουλιά, ερπετά, φυτά, κλπ και οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι από τα ίδια υλικά, π.χ. αμινοξέα, νουκλεοτίδια, σάκχαρα, λίπη κλπ. άρα προήλθαν όλοι από το ίδιο κύτταρο. Αξ. Η Βιολογία της Β΄ Λυκείου στο επιχείρημα αυτό πολύ σωστά θέτει το ερώτημα «μήπως προήλθαν όλοι από το ίδιο κύτταρο ;». Φυσικά η απάντηση είναι, πιθανόν ναι, πιθανόν και όχι. Επ. Το DNA του ανθρώπου και του χιμπαντζή διαφέρουν μόνο κατά 1,27 % και οι αιμοσφαιρίνες τους μοιάζουν πάρα πολύ, άρα προήλθαν από το ίδιο είδος, το Δρυοπίθηκο (ομοιότητες υπάρχουν και μεταξύ πολλών άλλων οργανισμών). Αξ. Και που στηρίζεται ότι δυο οργανισμοί που έχουν πολλές ομοιότητες στο DNA και σε κάποιες πρωτεΐνες έχουν κοινό πρόγονο ; Πουθενά. Είναι απλώς μια σκέψη. Και αν κάποιος πει, κι αν δεν έχουν κοινό πρόγονο πως γίνεται να μοιάζουν τόσο, η σοβαρή επιστημονική απάντηση είναι ότι απλά δεν ξέρουμε.
Συμπεράσματα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι μια σειρά από σκέψεις που πιθανόν να είναι σωστές , πιθανόν και να μην είναι. Φυσικό είναι οι ερευνητές να κάνουν διάφορες υποθέσεις και μετά να προσπαθούν να ελέγξουν την ορθότητά τους. Έτσι προχωράει η επιστήμη. Στην απάντηση όμως του νομπελίστα προς το παιδί διακρίνατε καμία αμφιβολία ; Όχι βέβαια. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα ! Θέλουν να μας πείσουν ότι τα επιχειρήματά τους έχουν ισχύ απόδειξης και δε σηκώνουν καμία αμφισβήτηση. « Τα επιχειρήματα που υπάρχουν δε γεννούν καμιά αμφιβολία ότι ο άνθρωπος, όπως και κάθε άλλος οργανισμός του πλανήτη, είναι προϊόν εξέλιξης» ( Βιολογία Γ΄ Λυκείου). Σε άλλες Βιολογίες γράφεται: « έτσι αποδεικνύεται», « είμαστε 100 % σίγουροι» κλπ. Αυτό είναι επιστήμη ; Στη Χημεία και στη Φυσική έχουμε νόμους που έχουμε διαπιστώσει χιλιάδες φορές ότι ισχύουν, και πάλι δεν τολμάμε να πούμε ότι δεν έχουμε καμία αμφιβολία γι’ αυτούς, και τολμούν αυτοί για πράγματα που έγιναν πριν από εκατομμύρια χρόνια ; Τι ανοησία !
Ωρύονται σε πολλές εφημερίδες οι υπέρμαχοι της εξέλιξης ότι δεν είναι δυνατόν με τόσα καινούργια δεδομένα να αμφισβητείται η θεωρία της εξέλιξης. Τα καινούργια δεδομένα φυσικά, είναι το γνωστό ότι όλοι οι οργανισμοί πολύ ή λίγο μοιάζουν μεταξύ τους. Και γιατί δεν κάνουν την άλλη σκέψη, μήπως όλοι έχουν τον ίδιο Κατασκευαστή, και γι’ αυτό μοιάζουν μεταξύ τους ; Έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος : « Τι ανοησίες λένε τώρα στα σχολεία με την θεωρία του Δαρβίνου κλπ ! Ενώ οι ίδιοι αυτές τις ανοησίες δεν τις πιστεύουν, τις λένε όμως, για να μολύνουν τα παιδιά, να τα απομακρύνουν από την Εκκλησία … Και ύστερα, αν σκεφθής ότι από άνθρωπο, την Παναγία μας, γεννήθηκε ο Χριστός ! Δηλαδή πρόγονος του Χριστού ήταν ο πίθηκος ; Τι βλασφημία ! Και δεν το καταλαβαίνουν ότι βλασφημούν. Ρίχνουν μια πέτρα και δεν κοιτούν πόσα κεφάλια θα σπάση ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: