ximikos

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Επικίνδυνο συντηρητικό σε γνωστά αναψυκτικά

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου είναι οι βλαβερές επιδράσεις που ασκούν στην υγεία του μερικές ουσίες που προστίθενται τεχνητά στα τρόφιμα και ονομάζονται χημικά πρόσθετα. Αυτά προστίθενται στα τρόφιμα με σκοπό να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, γεύση τους, συντήρησή τους κλπ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1978 τα χημικά πρόσθετα δηλώνονται με το γράμμα «Ε» και ένα τριψήφιο νούμερο.
Το νούμερο δείχνει την κατηγορία στην οποία ανήκει το χημικό πρόσθετο. Οι κατηγορίες είναι : Ε100-Ε199 ( χρωστικές), Ε200-Ε299 (συντηρητικά), Ε300-Ε399 (αντιοξειδωτικά),Ε400-Ε599 ( γαλακτοματοποιητές, μέσα οξίνισης κ.α.), Ε620-Ε637 ( ενισχυτικά γεύσης και αρώματος) κλπ. Ο κωδικός που έχει το κάθε χημικό πρόσθετο σημαίνει ότι έχει λάβει την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα ως «ουσία ασφαλής για τη δημόσια υγεία» σε όλα τα κράτη-μέλη.
Έρευνα βρετανικού πανεπιστημίου ανακάλυψε ότι ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε πολλά αναψυκτικά, ίσως δεν είναι και τόσο ασφαλές. Πρόκειται για το συντηρητικό Ε211, που είναι η ουσία βενζοϊκό νάτριο και χρησιμοποιείται επί δεκαετίες από την παγκόσμια βιομηχανία ανθρακούχων αναψυκτικών. Το Ε211 προστίθεται στα αναψυκτικά, όπως επίσης σε φρουτοχυμούς και σάλτσες, για να εμποδίσει την εμφάνιση μούχλας. Βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων για πιθανή πρόκληση καρκίνου, διότι όταν αναμειγνύεται με τη βιταμίνη C στα αναψυκτικά σχηματίζεται βενζόλη, που είναι καρκινογόνος ουσία. Έρευνα που διεξήγαγε το 2006 η βρετανική Υπηρεσία Τροφίμων έδειξε υψηλά ποσοστά βενζόλης έως και τριπλάσια από τα κανονικά σε 4 μάρκες αναψυκτικών τα οποία και αποσύρθηκαν από την αγορά. Άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Ε211 προκαλεί μεταλλάξεις στο DNA των μιτοχονδρίων των κυττάρων. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, πολλοί βουλευτές στη Βρετανία ζήτησαν να επανεξεταστεί επειγόντως η έγκριση του βενζοϊκού νατρίου. Ήδη η εταιρεία Coca-cola αντικατέστησε το βενζοϊκό νάτριο στην coca-cola και στη fanta, το χρησιμοποιεί όμως στη sprite. Βέβαια η εταιρεία δηλώνει ότι έκανε την αντικατάσταση όχι επειδή διαπίστωσε ότι το βενζοϊκό νάτριο είναι επικίνδυνο, αλλά για να ανταποκριθεί καλύτερα στους καταναλωτές της. Άλλες εταιρείες π.χ. Pepsi, Ηβη, Dia κλπ. το χρησιμοποιούν σε πολλά αναψυκτικά. Ας περιορίσουμε λοιπόν όσο μπορούμε τα αναψυκτικά κι ας πίνουμε όσο μπορούμε περισσότερο νερό που τόσο μας ωφελεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: