ximikos

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Σταχυολογήματα απο το βιβλίο του Ιώβ



« Εγώ γυμνός βγήκα από την κοιλιά της μητέρας μου, γυμνός θα απέλθω από τον κόσμο αυτό στον τάφο. Ο Κύριος έδωσε τα δώρα Του, ο Κύριος τα αφήρεσε. Όπως στον Κύριο φάνηκε αρεστό, έτσι και έγινε. Άς είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου, εις τους αιώνας των αιώνων».
Ο Κύριος είπε τότε στον διάβολο , «ιδού, παραδίδω αυτόν στην εξουσία σου, να του επιφέρεις τα δεινά που είπες. Πρόσεξε όμως να διαφυλάξεις την ζωή του».
« γιατί μίλησες κατ’ αυτό τον τρόπο, σαν να είσαι μια από τις απερίσκεπτες και ανόητες γυναίκες ; Εάν τα αγαθά ευχαρίστως δεχθήκαμε από τα χέρια του Κυρίου, τις θλίψεις και τις συμφορές δεν θα τις υπομείνουμε ;».
Κάθισαν πλησίον του Ιώβ επτά μέρες και επτά νύκτες και κανείς απ’ αυτούς δεν άνοιξε το στόμα του να μιλήσει, γιατί έβλεπαν κατάπληκτοι ότι το κτύπημα ήταν πολύ οδυνηρό και μεγάλο.
Εκεί μέσα στον τάφο, οι ασεβείς έχασαν πλέον όλη τη φωτιά του θυμού των.
Τον ασύνετο και ασεβή τον φονεύει η ασυγκράτητη αγανάκτησή του. Τον δε από την αμαρτία πλανώμενο τον θανατώνει ο φθόνος και το πάθος του.
Τρισευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος, τον οποίο παιδαγωγικά τιμώρησε ο Κύριος. Αυτή δε την παιδαγωγία του Παντοκράτορος Κυρίου, συ ω άνθρωπε μη την αποστραφείς ποτέ.
Θα γελάς με τις απειλές και τα πονηρά σχέδια των αδίκων και των παρανόμων, γιατί θα βλέπεις πόσο αδύνατοι είναι αυτοί μπροστά στον παντοδύναμο Θεό.
Εκείνοι που στηρίζουν την πεποίθησή τους στις οχυρές πόλεις τους και στα πλούτη τους, θα πληρώσουν την πεποίθησή τους αυτή με καταισχύνη.
Σκιά είναι η ζωή μας εδώ στη γη και παρέρχεται γρήγορα.
Η ελπίδα του ασεβούς πάνω στα υλικά αγαθά και στη δύναμή του χάνεται.
Όσο κι αν υποτεθεί ότι είμαι δίκαιος, δεν σημαίνει ότι ο Θεός υποχρεούται να ακούσει την προσευχή μου. Εγώ όμως έχω την ανάγκη να τον ικετεύω ζητώντας το έλεός Του.
Για τους ασεβείς όμως δεν θα υπάρχει σωτηρία, διότι η ελπίδα αυτών στηρίζεται στα μάταια και αμαρτωλά και όχι στον Θεό. Τα μάτια των ασεβών θα λυώσουν από την μάταιη ελπίδα και προσμονή.
Όσοι παροργίζουν με τις αμαρτίες τους τον Κύριο και πιστεύουν ότι δεν θα γίνει γι’ αυτούς ανάκριση και δεν θα επιβληθεί τιμωρία, πλανώνται.
Κάθε θνητός που γεννιέται από γυναίκα, ζει λίγα χρόνια γεμάτα από ταραχή και βάσανο. Μοιάζει με φυτό που άνθησε και έπεσε κατόπιν μαραμένο.
Πόσο σιχαμερός και ακάθαρτος είναι ο άνθρωπος, ο οποίος ρουφά καθημερινά την αμαρτία σαν το νερό ;
Ολόκληρη η ζωή του ασεβούς εκδαπανάται και βρίσκεται συνεχώς υπό το κράτος της αγωνίας και της φροντίδας.
Ούτε και θα αποκτήσει πλούτη ο ασεβής. Εάν δε και αποκτήσει πολλά αγαθά, δεν θα μείνουν μόνιμο κτήμα του, αλλά θα διασκορπιστούν.
Οι δίκαιοι δυσφορούν και εξεγείρονται, όταν βλέπουν τον παράνομο να ευημερεί. Ο πιστός όμως ασκανδάλιστος θα βαδίζει ήρεμος τον δρόμοι του.
Το φως της ευτυχίας των ασεβών τελικά θα σβήσει, και αυτή η φλόγα της ευημερίας τους δεν πρόκειται να διατηρηθεί επί πολύ.
Οι αδελφοί μου και οι συγγενείς μου έφυγαν μακριά από μένα. Γνώρισαν και συνήψαν σχέσεις με ξένους και όχι με μένα. Οι δε φίλοι μου έγιναν άσπλαχνοι απέναντί μου.
Πλούτος που συνάχθηκε και αποθησαυρίστηκε με αδικίες θα γίνει εμετός.
Ο πονηρός μένει ανάλαφρος και αναπαυμένος μέχρι την ημέρα που θα εκσπάσει εναντίον του η καταστροφή. Θα έλθει η ημέρα της οργής του Κυρίου κατά την οποία θα καταστραφούν οι ασεβείς.
Ο Κύριος δεν είναι αυτός που μας διδάσκει την σύνεση, την σοφία και την δικαιοσύνη ;
Θα προφυλάξει ο Θεός τον αθώο από κινδύνους και θλίψεις. Και συ θα διασωθείς αν έχεις καθαρά τα χέρια σου από κάθε αδικία.
Ο μοιχός υπό το προσωπείο της υποκρισίας και αθωότητας, κρύβει τον πραγματικό εαυτό του.
Τους εργάτες του σκότους τους καταλαμβάνει μεγάλη ταραχή, σαν τρομερή σκιά θανάτου, το φως της ημέρας.
Αν ο ασεβής συγκεντρώσει πολύ αργύριο σαν το χώμα της γης και συσσωρεύσει χρυσό σαν τη λάσπη, όλα αυτά θα περιέλθουν στην κυριότητα των δικαίων. Τα χρήματά του θα γίνουν κτήμα των ειλικρινών και εντίμων ανθρώπων.
Πραγματική σοφία είναι το να σέβεται ο άνθρωπος τον Θεό. Και επιστήμη το να απέχει κανείς από τις κακές πράξεις.
Ο χρυσός και τα διαμάντια δεν αξίζουν τίποτα μπροστά στην αληθινή σοφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: